keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Australian kasvillisuus

Australia on maanosista pienin, laakein ja kuivin, mutta silti sen kasvillisuus on maapallomme monipuolisin. Australiassa on viisi kasvillisuusvyöhykettä, sademetsä-, nahkealehtinen-, välimeren-, savanni-, aavikko- ja lehtimetsäkasvillisuus. Suurimmaksi osaksi manner on kuumaa aavikkoa.

  Aavikkoa, aroa ja savannia esiintyy maan länsiosissa ja sisämaassa. Itärannikolla sijaitsevan  vuoriston ”Australian Alppien” takia mereltä tulevat sateet eivät pääse sisämaahan tuomaan kosteutta. Monet aavikon ja aron kasveista ovat yksivuotisia ja niiden siemenet säilyvät maassa vuosi kausia. Nämä siemenet alkavat itää, kun vuosien tauon jälkeen tulee rankkasade. Jo muutaman viikon päästä maaperä on täynnä kasveja. Eyrejärvellä sataa kerran muutamassa sadassa vuodessa.

  Pohjois-Australiassa on kuumaa tropiikkia ja sademetsää. Itärannikolla kasvaa aina vihreitä lehtimetsiä ja  suuria eucalyptuspuita. Eucalyptuspuita kasvaa myöskin kuivilla seuduilla sillä ne kestävät hyvin kuumuutta. Etelä-Australiassa vallitsevana kasvillisuutena on nahkealehtinenvälimerenkasvillisuus. Puilla ja pensailla on nahkeatlehtinen, joista vesi ei pääse kuivana kautena haihtumaan.
  
Tyypillisiä Australialaisia kasveja ovat mm. kumipuu, orkidea, Banksia ja eucalyptuspuu. Maan itärannikolla esiintyy kasveja, joita muilla mantereilla ei ole tavattu. Australia on ollut eristyksessä kauan muista maanosista ja sen luonto on kehittynyt rauhassa omanlaisekseen.

   Lähteet: Australia wikipedia, AustraliaWiki- Australian kasvillisuusalueet, tyyni-kasvillisuus, Australia- Globalis.fi, Australia- sininenplaneetta 1, Pinnanmuodot-yleistietoa Australiasta- Australian info

-Veera

2 kommenttia:

  1. liian pieni teksti ei pysty lukee tai tajuu mtn joten mhm uus teksti kiitos:

    VastaaPoista
  2. moimoimoioimoioimoimoimoimoimoimoimoimoimoimoimoimoimoi

    VastaaPoista